Kategorier dette opslag er registreret under:
DatoOpdatering
Indhold
Diskussionsforum
Send
Originalopslag fra pax Leksikon (1978-82)
Læst af: 51.769
: :
Frigiditet
Left
Rocks
2024-06-21 15:51

Zionismens folkemord i Palæstina er i dag et barbari, der overgår nazismens terror i Europa under 2. Verdenskrig. Palæstinenserne er i dag verdens jøder, og zionisterne deres bødler

«Frigiditet» er det latinske ord for «kulde» og betyder oprindeligt manglende evne til at føle seksuel lyst. Almindeligvis bliver ordet kun anvendt om kvinder, jfr. «impotens» der bliver brugt om mænd og betyder «manglende evne eller magt» (se Impotens). Efterhånden har «frigiditet» også fået tillægsbetydningen, manglende evne til at få orgasme. Det er ingen tilfældighed, at både «frigid» og «nymfoman» er almindelige skældsord. Mandssamfundets falske kvindebillede er altid dobbelt. Det udtrykker en blanding af afsky og tilbedelse. Specielt den kvindelige seksualitet bliver vanskelig at forholde sig til indenfor denne ideologi; Der er enten «for lidt» eller «for meget» af den, og begge dele bliver opfattet som ukvindelig. Derfor bliver kvinder frataget magten til selv at definere deres seksualitet. Noget af det der må til for at ændre dette, er at finde nye ord for at drøfte seksualitet. En begyndelse kan være at skelne mellem manglende seksuel lyst og manglende orgasme, fordi disse vanskeligheder oftest har forskellige årsager.

Seksuel lyst kan blandt alle kvinder forsvinde periodevis pga. træthed, sygdom, magtkamp med partneren, angst for at blive afvist, for ringe viden om egen krop, frygt for uønsket graviditet, vanskeligheder ved at finde et egnet præventionsmiddel osv. P-pillen kan hos nogle have en lignende virkning, og svangerskab, fødsel og abort indvirker sandsynligvis på de fleste kvinders seksuelle følelser. Infektioner i skeden og andre underlivssygdomme giver kløe, svie og smerter og kræver lægebehandling. Under seksuel ophidselse bliver slimhinden i skeden fugtig og glat. Dette tager lidt tid, og hvis partneren er utålmodig, kan berøring af de ydre kønsorganer og forsøg på samleje være direkte smertefuldt. Hos kvinder der ikke længere har menstruation, er skedeslimhinden tyndere og mere tør pga. nedsat produktion af kønshormoner. Creme kan da være nyttig, hvis skeden ikke af sig selv producerer nok fugtighed. Det er derfor klart, at manglende seksuel lyst ikke har noget med «kulde» at gøre, men alene er et spørgsmål om at forstå kroppens seksuelle reaktioner.

Manglende orgasme må næsten altid forstås i sammenhæng med kvindens stilling i samfundet. Undersøgelser viser, at evnen til at få orgasme afhænger af kvindens uddannelse, arbejdsvilkår og sociale placering, og at de fleste kvinder har lettere ved at få orgasme, jo ældre de bliver. Det er rimeligt at tolke dette som udslag af undertrykkelse af kvindelig seksualitet. Mange kvinder er bange for at virke frastødende eller latterlige, hvis de viser deres seksuelle følelser. De føler skyld eller skam ved selv at udforske kroppen eller lade partneren gøre det. De tør ikke bevæge sig under samleje, eller give udtryk for hvilken slags kærtegn der føles bedst. I nogle tilfælde, specielt hvis kvinden er blevet udsat for direkte eller indirekte misbrug eller vold, kan hun reagere med vaginisme. Det er en beskyttelses- og refleksreaktion, hvor musklerne i bækkenet omkring den yderste del af skeden trækker sig sammen på en smertefuld måde, og dermed gør det vanskeligt at få en finger eller tampon ind og umuligt at have samleje. Da må kvinden lære bevidst at trække skedemusklerne sammen og atter slappe af, og naturligvis må årsagen til at hun behøvede beskyttelse fjernes.

Omkring en femtedel af voksne kvinder i vor kultur oplever aldrig orgasme, og mange kvinder får nogle gange orgasme og andre gange ikke. Det er uforstående og arrogant at kalde dette for «frigiditet». Evnen til orgasme afhænger dels af vilje, dels af mellemmenneskelige muligheder, dels af materielle forhold.

Kvinder kan, uden at tænke over det, være bange for nydelse. Vi er sårbare, når vi elsker. Der er endnu meget, der må forandres, før specielt kvinder, men også mænd fuldt ud kan lade sig selv få lov til at føle seksuel glæde.

R.Ho.