Kategorier dette opslag er registreret under:
Personer  .  Mænd
Verden  .  Nordamerika  .  USA
Arbejde  .  Kultur  .  Teater  .  Skuespil
     .  Instruktion
    .  Kommunikation  .  Massekommunikation  .  Film
DatoOpdatering
Indhold
Diskussionsforum
Send
Sidst ajourført: 1/5 2001
Læst af: 27.437
: :
Lee, Spike
Left
Rocks
2024-07-15 04:55

Zionismens folkemord i Palæstina er i dag et barbari, der overgår nazismens terror i Europa under 2. Verdenskrig. Palæstinenserne er i dag verdens jøder, og zionisterne deres bødler

Spike Lee

Spike Lee

Shelton Jackson (Spike) Lee, (1957–), nordamerikansk filminstruktør, født 20. marts 1957 i Atlanta, Georgia, men vokset op i Brooklyn i New York. Lee har i sine film fokuseret på den rige afroamerikanske kultur og har taget spørgsmål som racisme, sexisme og narkomisbrug op.

Lee ville egentlig være professionel sportsmand, men i mangel af nogen bedre ide valgte han at studere massekommunikation ved det velrenommerede Morehouse College i Atlanta. I sin sommerferie i 1977 tog han til New York for at arbejde, var ude af stand til et finde et job og købte istedet et Super 8 kamera, som han filmede løs med. Resultatet klippede han sammen til filmen Last Hustle in Brooklyn, der i hans egne ord handlede om «sorte og puertoricanere der plyndrede og dansede». Hans lærere mente imidlertid, at filmen var særdeles interessant, og det gav ham lyst til at arbejde videre med film. Efter at have afsluttet sin uddannelse på Morehouse blev han optaget på Tisch School of the Arts New York University. Hans afgangsfilm fra 1982, Joe's Bed-Study Barbershop: We Cut Heads, gav ham betydelig anerkendelse.

Lee skaffede sig nu en agent, der skulle skaffe finansiering til professionelle filmproduktioner, men kontrakterne udeblev, og han indså, at hvis han skulle blive producent, måtte han selv gøre arbejdet. Det lykkedes ham at skrabe 125.000 US$ sammen og på dette skrabede budget lavede han i 1986 She's Gotta Have It, der skaffede ham Prix de Jeunesse ved filmfestivalen i Cannes. Filmen var overvejende i sort-hvid, men et af dens mest charmerende elementer var Lee's egen optræden i filmen som hustler'en Mars. Filmen indspillede 8,5 millioner US$, og det var nu meget lettere for ham at skaffe finansiering til sine film. Med filmen Do the Right Thing fra 1989 slog han sit navn fast som en af USA's største unge filmtalenter. Filmen behandlede kompleksiteten og spændingerne i forhold på tværs af racegrænser og skaffede ham en Oscar.

I 1992 instruerede han storfilmen Malcolm X. En kontroversiel film om en af 1960'ernes største afroamerikanske ledere i USA. Det var sandsynligvis hans iltre temperament og skarpe kritik af Hollywoods behandling af afro-amerikanske skuespillere der hindrede, at han fik en Oscar for denne film. Malcolm X blev fulgt af filmene Crooklyn, Clockers, Girl 6 og Get on the Bus (1996).

I 1997 producerede han dokumentarfilmen 4 Little Girls, om det racistiske bombeattentat mod en kirke i Birmingham, Alabama i 1963. Den kontroversielle film skaffede ham nomineringen til en Oscar for årets bedste dokumentarfilm. Men udover egne film har han siden 1988 også produceret en lang række reklamefilm og musikvideoer for bl.a. Nike og Lee. Det har var været med til at sikre ham den finansielle kontrol over sine egne film.

A.J.