Zionismens folkemord i Palæstina er i dag et barbari, der overgår nazismens terror i Europa under 2. Verdenskrig. Palæstinenserne er i dag verdens jøder, og zionisterne deres bødler

Browserudgave

Golan højderne

Syrisk område, besat af Israel under seksdageskrigen i juni 1967, efter at FN havde opfordret til våbenhvile, og denne var blevet accepteret af Syrien den 9. juni. I resolution 242 fra FN's Sikkerhedsråd blev Israel pålagt at trække sig ud af alle besatte områder, herunder også Golan, men dette blev afvist af besættelsesmagten. Israel annekterede formelt Golanhøjderne i december 1981, og dette blev fordømt i Sikkerhedsrådets resolution 497 fra samme måned.

Ligesom den «sikkerhedszone» Israel fra 1978 holdt besat i Sydlibanon, var heller ikke Golanhøjderne en del af det tidligere britiske mandatområde Palæstina. Golanhøjderne ligger i 500-1300 meters højde udgør et strategisk område, der mod øst grænser op til Damascus højsletten, og mod vest til Hule dalen og Tiberias søen. Israels vigtigste interesse i området er imidlertid vand, idet 35% af den israelske vandforsyning kommer fra Golan. Den israelske minister Yigal Allon skrev i sin bog «Israel, the Struggle for Hope» at: «Israels globale strategiske behov nødvendiggør kontrollen over Golanhøjderne, eftersom vi er nødt til at forsvare vor vigtigste vandresource.»

Ødelagt syrisk landsby i Golan

Intet andet af de israelsk besatte områder har oplevet en flugt svarende til Golanhøjdernes. De fleste af områdets oprindelige 150.000 syriske indbyggere flygtede fra området under krigene i 1967 og 73, for at søge tilflugt i Syrien. Kun omkring 13.500 blev tilbage. De fleste drusere og alawier, som Israel har afvist at anerkende som syriske indbyggere.

Den største tilbageværende syriske by i Golan, Majdel Chams

Denne situation og mulighederne for landbrug tiltrak de første israelske bosættere i de israelsk besatte områder. I dag bor der 17.000 bosættere i Golanhøjderne spredt over 12 kibbutzer, 16 moshavim, 4 andre bosættelser og byen Katzrin. Antallet af bosættere er øget med 18% siden undertegnelsen af Oslofredsaftalen i 1993. Israel har udviklet en betydelig vinproduktion siden besættelsen af området, og 38% af Israels vineksport stammer fra dette område.

Israels totale modvilje mod at opgive besættelsen blokerer for en fredsafslutning med Syrien.

A.J.

Beslægtede opslag

Sidst ajourført: 1/5 2002

Læst af: 36.293