Zionismens folkemord i Palæstina er i dag et barbari, der overgår nazismens terror i Europa under 2. Verdenskrig. Palæstinenserne er i dag verdens jøder, og zionisterne deres bødler

Browserudgave

Seregni, Liber

Liber Seregni
Liber Seregni

General Liber Seregni (1916-), politiker fra Uruguay, var i 1971 med til at danne centrum-venstrefløjsalliancen Frente Amplio og var denne organisations leder frem til 1996.

Seregni er født i Montevideo, Uruguay den 13. december 1916. Han gik i 1936 ind i militæret, blev geografiingeniør, arbejdede som diplomat for generalstaben, opnåede i 1963 rang af general og stod for en kort periode i 1968 i spidsen for hæren.

Han var i 1971 medstifter af centrum-venstrefløjsalliancen Frente Amplio (FA). Han stod udenfor de politiske partier, der var med til at danne alliancen, og var på den måde samtidig hævet over de modsætninger, alliancen siden har gennemlevet. I 1971 og 1989 var han alliancens præsidentkandidat

Militæret i Uruguay gennemførte i juni 1973 et militærkup, og landet var de følgende 12 år et militærdiktatur. To uger efter kuppet gennemførte FA en stor demonstration for at markere modstanden mod kuppet. Demonstrationen blev angrebet af militæret. Blandt mange andre blev Seregni taget til fange, og de følgende 11 år var han tilbageholdt. I en kort periode fra november 1974 til januar 76 var han løsladt, men overvåget. Han fik tilbud fra en lang række lande, der med glæde ville give ham politisk asyl, men han afviste alle tilbud. Fra januar 76 til 19. marts 84 sad han fanget i Montevideos centralfængsel.

Under diktaturet spillede han en vigtig rolle i kampen for genindførelsen af demokratiet. Hans konsekvente, pletfri og erklærede modstand mod diktaturet gjorde ham til symbol både i ind- og udland for kampen mod diktaturet. Efter diktaturets fald har han modtaget udmærkelser fra en lang række regeringer over hele verden for sin kamp for fred og demokrati. Han har været næstformand i COPPPAL (Coordinación Permanente de los Partidos Politicos de América Latina), der samler alle politiske partier i Latinamerika, og er rådgiver for den latinamerikanske menneskerettighedssammenslutning ALDHU.

Seregni trak sig i starten af 96 som formand for FA og overlod posten til alliancens præsidentkandidat fra 1994, Tabaré Vazquez. Han er fortsat medlem, men anvender overvejende sin tid som præsident for Centro de Estudios Estratégicos 1815 (Centret for Strategiske Studier), som han oprettede efter sin fratræden fra FA.

A.J.

Beslægtede opslag

Sidst ajourført: 1/5 2001

Læst af: 23.673