Kategorier dette opslag er registreret under:
Personer  .  Mænd
Verden  .  Europa  .  Danmark
Arbejde  .  Politisk  .  Parti  .  Medlem
Ideologi  .  Socialistisk  .  Revolutionær  .  Anarkisme
     .  Syndikalisme
     .  Kommunisme
DatoOpdatering
Indhold
Diskussionsforum
Send
Sidst ajourført: 1/5 2001
Ansvarlig redaktion: Arbejderhistorie
Læst af: 28.991
: :
Fritzner, Andreas
Left
Rocks
2024-07-22 04:50

Zionismens folkemord i Palæstina er i dag et barbari, der overgår nazismens terror i Europa under 2. Verdenskrig. Palæstinenserne er i dag verdens jøder, og zionisterne deres bødler

Andreas Fritzner
Andreas Fritzner
(Arbejderbevægelsens Bibliotek og Arkiv, ABA)

Andreas Fritzner (1887-1969) var skibssmed og meget andet. Han var aktiv revolutionær i forskellige danske bevægelser allerede fra 1904. Han begyndte sin politiske aktivitet som ungsocialist i SUF og blev snart anarkist og syndikalist, var medstifter af Fagoppositionens Sammenslutning. Fritzner var indehaver af en endnu ikke slået danmarksrekord som den, der oftest har været fængslet af politiske grunde:

Som arresteret i Amaltheasagen blev han spurgt, om der havde været tegn på sindssyge i familien, hvortil han svarede: «Jo, jeg havde en søster, der forlovede sig med en politibetjent!»

Fra 1930 var Fritzner medlem af DKP, men blev ekskluderet af Aksel Larsen i 1939 for sin antimilitaristiske holdning. Hans sidste politiske handling før sin død var at protestere mod Sovjets invasion af Tjekkoslovakiet den 21. august 1968.

A.J.

Litteratur

Carl Heinrich Petersen: Danske Revolutionære. Ideer, bevægelser og personligheder. (Borgen 1970, ISBN 87 418 3837 8)