Kategorier dette opslag er registreret under:
Personer  .  Mænd
Verden  .  Nordamerika  .  USA
Arbejde  .  Politisk  .  Politiker
DatoOpdatering
Indhold
Diskussionsforum
Send
Sidst ajourført: 10/8 2023
Læst af: 2.481
: :
Sullivan, Jake
Left
Rocks
2024-07-16 14:55

Zionismens folkemord i Palæstina er i dag et barbari, der overgår nazismens terror i Europa under 2. Verdenskrig. Palæstinenserne er i dag verdens jøder, og zionisterne deres bødler

Jake Sullivan. Siden januar 2021 national sikkerhedsrådgiver i USA. Med en senil præsident som sin arbejdsgiver, er Sullivan verdens farligste mand, der udformer USA's «sikkerhedspolitik» og ser verden gennem et 1950'er koldkrigs kaleidoskop. Som politisk lærling var han med til at gennemføre statskup i Honduras, Libyen og Ukraine. Nu er han skarpt fokuseret på at gøre Rusland og Kina til halehæng for USA. Han bærer en stor del af ansvaret for, at verden siden 2021 har bevæget sig hastigt mod randen af atomkrig.

Jake Sullivan (1976-), nordamerikansk embedsmand og sikkerhedsrådgiver. Sullivan blev født i Vermont 28/11 1976 i en familie ud af irsk oprindelse. Han voksede op i Minnesota og studerede senere statsvidenskab på Yale og i Oxford. Hans vej som politisk rådgiver startede i 2008, da han blev rådgiver for Hillary Clinton. Obama vandt valget i november, Clinton blev hans udenrigsminister og hun gjorde Sullivan til sin vicestabschef. I den egenskab fulgte han hende rundt i verden på statsbesøg. 

2009 Regime change i Honduras

I 2009 fik han sin ilddåb som udenrigspolitisk terrorist. I maj gik Clinton og Sullivan i kødet på Honduras, der bakkede op om optagelsen af Cuba i den interamerikanske samarbejdsorganisation OAS. Landets præsident Zelaya ville ikke bøje sig for pression fra USA, og Clinton/Sullivan lod derfor nogle uger senere militæret gennemføre et kup mod præsidenten. Selv USA's ambassadør i landet protesterede mod militærkuppet, men i deres bestræbelser på at holde de gode forbindelser til militæret påstod Clinton og Sullivan, at der godt nok havde fundet et kup sted, men at det ikke kunne betegnes som et militærkup. På den baggrund kunne USA fortsætte sin støtte til militærdiktaturet.

2011 Regime change i Libyen

Det arabiske forår i 2011 svækkede drastisk USA's og Europas allierede blandt diktaturene i den arabiske verden. I et forsøg på at vende foråret til egen vinding iværksatte Clinton/Sullivan duoen i februar en kampagne der påstod, at Libyens diktator, Muammar Gaddafi forberedte en massakre på civilbefolkningen i landets østlige del. I forlængelse af kampagnen fik USA vedtaget en resolution i FN's Sikkerhedsråd om våbenembargo af Libyen og en flyforbudszone. USA satte derefter NATO og sine allierede i Europa ind og væltede Gaddafi regimet. Det var der ikke grundlag for i FN resolutionen, og det var en del af årsagen til, at Rusland fra da af ophørte med at være USA's halehæng i Sikkerhedsrådet. USA og NATO smadrede Libyen, gjorde landet til en «failed state», og så med velvilje på, at EU blev destabiliseret på sin sydlige flanke.

2011 Regime change i Syrien

Efter sejren i Libyen forsøgte Clinton/Sullivan at gøre det samme i Syrien. De dannede sammenslutning «Syriens Venner» der skulle vælte Assad diktaturet og skabe en USA klientstat som i Iraq 8 år tidligere. USA gik i gang med at bevæbne den syriske opposition og var godt klar over at blandt andet al-Qaeda også nød godt af denne støtte. I en mail til Clinton der senere blev lækket til WikiLeaks pralede Sullivan: AQ is on our side in Syria. Men belært af Vestens krig mod Libyen besluttede Rusland at spænde ben for USA's planer og gik ind og støttede Assad. Rusland har historisk haft nære forbindelser til regimet. Clintons og Sullivans planer udløste alligevel borgerkrig, der sendte halvdelen af landets befolkning på flugt, heraf 6 mio. ud over landets grænser, og gav IS en base i landet.

I september 2011 gik militser til angreb på USA's konsulat i Benghazi, Libyen og dræbte USA's ambassadør. Clinton påtog sig det fulde ansvar for den manglende sikkerhed omkring konsulatet og nogle måneder senere måtte hun gå af som udenrigsminister. Sullivan var nu umiddelbart arbejdsløs, men vicepræsident Biden hentede ham få uger senere ind som sin nationale sikkerhedsrådgiver. Sullivan havde taget et stort skridt op ad karriestigen.

2014 Regime change i Ukraine

I 2013-14 gennemførte USA statskup i Ukraine. Der var tale om tak for sidst til Rusland, der havde spændt ben for USA's planer i Syrien. Den centrale aktør i USA's statskup var viceudenrigsminister Victoria Nuland, der var forbindelsesled mellem de nazistiske militser i Ukraine, USA's ambassadør i landet og USA's regering. Sullivan var bindeled mellem Nuland og vicepræsident Biden. Bidens søn Hunter Biden var økonomisk involveret i Ukraine og sad bl.a. i bestyrelsen for den ukrainske virksomhed Burisma Group. Det var i sidste ende Biden der gav grønt lys til kuppet, og siden fik han fyret den ukrainske statsadvokat, der skulle undersøge Burisma.

Efter statskuppet i Ukraine trak Sullivan sig i august 2014 som Bidens sikkerhedsrådgiver. Under præsidentvalgkampagnen i 2016 gjorde Clinton ham til sin kampagnechef, og det var ham der udformede beskyldningerne mod Trump om samarbejde med Rusland - den såkaldte «Russiagate». Der var tale om løgne, der senere blev afsløret af Mueller udredningen.

2021 Nederlag i Afghanistan

Da Biden i 2020 havde vundet præsidentvalget, gjorde han Sullivan til sin nationale sikkerhedsrådgiver. I januar 2021 blev han USA's nationale sikkerhedsrådgiver. Han var arkitekten bag USA's tilbagetrækning fra Afghanistan i juli-august samme år og derfor ansvarlig for det øjeblikkelige sammenbrud i landet, der førte til Talibans magtovertagelse.

2022 Rusland invaderer Ukraine. Sullivan sprænger Nordstream i luften, sender kampfly og klyngebomber til Ukraine og planlægger 3. Verdenskrig

Det lykkedes dog hurtigt Sullivan at dække fiaskoen i Afghanistan til. Siden sin indsættelse som national sikkerhedsrådgiver havde han arbejdet for at flytte USA's udenrigspolitiske fokus fra Mellemøsten til Rusland/Kina. Han ville udskifte muslimer som USA i 20 år havde udnævnt til global hovedfjende med Rusland og Kina. Gennem 2021 gennemførte USA militærmanøvrer i Europa og i Sortehavet, der skulle skræmme Rusland. I november meddelte USA, at Rusland planlagde at invadere Ukraine. Ruslands forsøg på at forhandle sikkerhedsgarantier med USA blev blankt afvist. I den stadig mere tilspidsede situation invaderede Rusland i februar 2022 Ukraine. I 1979 var det lykkedes USA's nationale sikkerhedsrådgiver Brezinski at lokke Sovjetunionen til at invadere Afghanistan. I 2022 lykkedes det Sullivan at lokke Rusland i fælden og invadere Ukraine.

Allerede i december 2021 havde Sullivan nedsat en arbejdsgruppe, der skulle udarbejde planer for at sprænge Nordstream 1 og 2 gasledningerne fra Rusland til Tyskland i luften. Samme måned udtalte Sullivan, at Nordstream ikke ville overleve en russisk invasion. Præsident biden talte i februar 2022 over sig og indrømmede, at supermagten ville sprænge Nordstream i luften.

USA satte sabotageplanerne i værk i slutningen af september 2022. Få dage inden havde Sullivan truet Rusland med global atomkrig. Baggrunden var, at Ruslands præsident Putin havde erklæret, at et angreb på Rusland ville besvaret med atomvåben, og han havde samtidig luftet tanken om at sætte taktiske atomvåben ind i Ukraine. Det fik Sulivan til at erklære:

We have communicated directly, privately and at very high levels to the Kremlin that any use of nuclear weapons will be met with catastrophic consequences for Russia, that the US and our allies will respond decisively, and we have been clear and specific about what that will entail.

Biden der gennem familiens økonomiske interesser var knyttet til Ukraine erklærede allerede ved starten af krigen, at USA ville støtte Ukraines krig med 50 mia. US$. Men Ukraine var presset. Gradvist øgede USA derfor sin krigshjælp. I slutningen af 2022 med avancerede raketter og luftforsvar. I december med kampvogne fra USA og NATO. I starten af 2023 med kampfly og i juli 2023 med klyngebomber, der ellers er forbudt globalt.

Sullivans hovedfjende er dog ikke Rusland. Det er Kina, der er USA's største strategiske udfordring, fordi Kina har overhalet USA som verdens største økonomi. USA er uden sammenligning fortsat verdens farligste og stærkeste militærmagt, men økonomien sakker bagud ifht. Kina. Under Obama havde Sullivan været med til at udforme handelsaftalen TPP, der dækkede landene i Stillehavsregionen minus Kina. Målet var økonomisk inddæmning. TPP blev lagt i graven af Donald Trump i 2017 og 4 år senere var tiden løbet fra handelsvåbenet. Midlet var nu militært. I august 2021 indgik USA AUKUS militærsamarbejdet med Australien, og Storbritannien. Målet var militær inddæmning af Kina. Fra 2021 optrappede USA konflikten omkring Taiwan for at provokere Kina til militær handling og i 2023 tvang USA Japan til at fordoble sit krigsbudget fra 1% til 2% af BNP. På handelsfronten forbød USA eksporten af avancerede mikroprocessorer til Kina og forbød eksporten af maskiner til fremstilling af avancerede halvledere. Forbuddet gjorde så ondt på halvledervirksomheder i USA at de protesterede, og Biden gav dem i stedet et tocifret milliardbeløb i tilskud. Det fik dog ikke protesterne til at stilne af.

I foråret 2023 skød USA en vildfaren kinesisk luftballon til studier af atmosfæren ned og hævdede der var tale om spionage. En påstand USA ikke var i stand til at underbygge. Samtidig truede USA med gengældelse, hvis Kina støttede Rusland i krigen i Ukraine. Kinas vigtigste engagement var dog forsøget på at skabe fred. Fred er ikke et redskab der findes i Sullivans eller USA's værktøjskasse.

Et forældet hoved

Biden var i 2023 på vej mod de 81 år. Præsidenten er ikke længere i stand til at holde på hemmeligheder eller udforme politik. Det giver Sullivan en enorm magt, da det næsten egenhændigt er ham der nu udformer USA's globale sikkerheds- og til dels udenrigspolitik. Hans verdensopfattelse er ikke moderne, men noget man skal tilbage til 1950'erne og den mørkeste periode af den kolde krig for at finde tilsvarende. Han var som lærling med til at gennemføre statskup i Honduras, Libyen og Ukraine. Hans mål er nu at gennemføre regime change i Rusland og Kina. Samtidig afslørede fiaskoen i Afghanistan, at han ikke er i stand til at overskue worst-case scenarier. Men han har magten til at gøre worst-case scenarierne til en realitet. Det har bragt verden tættere på global atomkrig end nogensinde siden tidligere.

Internet
Who is National Security Advisor Jake Sullivan, the man running US foreign policy?  al-Mayadeen 30/6 2023
Jake Sullivan: the Biden insider at the center of the Afghanistan crisis. Guardian 26/9 2021
Jake Sullivan: US will act ‘decisively’ if Russia uses nuclear weapons in Ukraine. Guardian 25/9 2022
US to keep, study and 'exploit' Chinese 'spy' balloon debris: Sullivan. al-Mayadeen  7/2 2023
China to pay price if it assists Russia in Ukraine: Sullivan. al-Mayadeen 26/2 2023
US announces decision to provide Ukraine with banned cluster bombs. al-Mayadeen 7/7 2023
Sullivan: Biden won't apologize for Hiroshima during memorial visit. al-Mayadeen 18/5 2023