Kategorier dette opslag er registreret under:
DatoOpdatering
Indhold
Diskussionsforum
Send
Sidst ajourført: 1/5 2001
Ansvarlig redaktion: Arbejderhistorie
Læst af: 24.253
: :
CGT
Left
Rocks
2024-06-21 15:51

Zionismens folkemord i Palæstina er i dag et barbari, der overgår nazismens terror i Europa under 2. Verdenskrig. Palæstinenserne er i dag verdens jøder, og zionisterne deres bødler

Confédération Générale du Travail (CGT), fransk kommunistisk faglig landsorganisation stiftet i 1895.

Efter at det formelle forbud mod oprettelsen af fagforeninger var blevet ophævet i Frankrig i 1884, voksede fagbevægelsen hurtigt. I 1895 oprettedes CGT, den blev i 1903 lagt sammen med Fédération des Bourses du Travail (oprettet i 1892), og blev dermed Frankrigs største faglige landsorganisation. CGT var stærkt syndikalistisk orienteret, og der var derfor ringe sammenhæng med det franske socialdemokrati.

Under 1. verdenskrig udviklede CGT sig i moderat revisionistisk retning, hvilket i 1921 førte til sprængning og til dannelsen af den kommunistisk syndikalistiske CGT Unitaire. Under den franske folkefront forenedes de to organisationer atter i 1936, og fungerede derefter samlet, til tyskerne under besættelsen af Frankrig forbød al faglig virksomhed.

Genopbygningen af landsorganisationen efter 2. verdenskrig gik langsomt, og splittelsen mellem kommunister og socialister fik atter en fremtrædende position. CGT's moderate leder, Leon Jouhaux brød sammen med sine tilhængere ud af organisationen i 1947 og dannede Force Ouvrière. CGT's vigtigste faglige rival er i dag den socialistiske landsorganisation CFDT.

A.J.