Kategorier dette opslag er registreret under:
Verden  .  Europa  .  Danmark
Organisation  .  Bevægelser  .  Græsrodsorganisationer  .  Ungdom
Ideologi  .  Socialistisk
    .  Revolutionær  .  Trotskisme
DatoOpdatering
Indhold
Diskussionsforum
Send
Sidst ajourført: 1/5 2001
Læst af: 28.129
: :
Gruppe 61
Left
Rocks
2024-07-15 15:50

Zionismens folkemord i Palæstina er i dag et barbari, der overgår nazismens terror i Europa under 2. Verdenskrig. Palæstinenserne er i dag verdens jøder, og zionisterne deres bødler

Dansk politisk ungdomsgruppering. Udsprang i 1961 af Kampagnen mod Atomvåben. Der var tale om en anti-imperialistisk og socialistisk aktionsgruppe med ca. 200 løst organiserede medlemmer - hovedsageligt i Københavnsområdet. I årene 1961-64 organiserede gruppen utraditionelle aktioner og demonstrationer mod bl.a. Moralsk Oprustning, NATO, dansk-tysk militært samarbejde, Franco-Spanien, det racistiske Sydafrika og USA's Vietnamkrig.

Gruppe 61 havde en kollektiv ledelse og forenede unge SF'ere (SUF), kommunister (DKU), socialdemokrater (DSU), trotskister (Revolutionære Socialister) samt aktivister uden anden politisk tilknytning, bl.a. anarkister. Der var tale om det første venstrefløjssamarbejde på græsrodsplan efter partistriden i DKP i 1958, og den inspirerede også andre til fornyende aktionsformer.

Blandt gruppens medlemmer var pastor Harald Søbye, hvis antimilitaristiske påskeprædiken i 1964 førte til hans afskedigelse som præst i den danske folkekirke.

Gruppe 61 gik stort set op i Socialistisk Aktion, der blev dannet efter pinsemarchen Hillerød-København i 1964.

R.J.