Kategorier dette opslag er registreret under:
Verden  .  Afrika  .  Melilla
DatoOpdatering
2015.01.18Årlig opdatering
Indhold
Diskussionsforum
Atlas
Send
Sidst ajourført: 18/1 2015
Læst af: 41.816
Verden  .  Afrika  .  Melilla
: :
Melilla
Left
Rocks
2021-02-26 12:32
Befolkning58.000
ValutaEuro
Areal12 Km2
Hovedstad
Befolkningstæthed4833,3 indb./Km2    
Velkommen til Europa. EU har siden 2005 opført et hegn i Ceuta og Melilla der er Unionens koloniale forposter på det afrikanske kontinent. Formålet er at holde flygtninge ude. Hegnets højde er sidst øget til 6 meter og forsynet med barberblade i toppen, men flygtninge kravler stadig over i et forsøg på at undslippe de katastrofer den vestligt skabte globale opvarmning skaber i Afrika, og de katastrofer de vestligt skabte krigen i Mellemøsten skaber.

Melilla ligger på en lille halvø på Marokkos middelhavskyst og består desuden af to nærvedliggende øgrupper. Klimaet svarer til Ceutas. Byen består af en gammel bydel bygget på en høj klippe omkranset af en bymur, samt en nyere bydel i europæisk stil bygget på det lavtliggende område. Det er en vigtig havn, og som i Ceuta stimuleres turismen.

Folket: Størstedelen af befolkningen er af spansk afstamning (80%): Endvidere arabere (10%) og andre minoriteter. Området havde i 2008 en befolkning på 71.488.

Religion: Katolsk (overvejende), islam og andre.

Sprog: Arabisk og spansk.

Regering: Den civile autoritet udøves af en delegeret fra den spanske regering. Den militære autoritet udøves af generalkommandanten. Området har en repræsentant i Cortes - det spanske parlament.

 

Melilla blev grundlagt af fønikerne og har været besat af romere, gotere og arabere. Den blev erobret af Spanien i 1495. Den er blevet udsat for utallige belejringer fra berbernes side, der satte sit kraftigt til modværge mod den spanske og franske besættelse - senest i 1921. Marokko gør krav på Melilla ligesom på Ceuta. Melilla fungerer desuden som havn og mere end halvdelen af territoriet er militært område.

Andre spanske besiddelser på Marokkos nordkyst er: Peñón de Vélez på la Gomera med 60 indbyggere i 1982; Peñón de Alhucemas med 61 indbyggere i 1982; småøerne Mar og Tierra, samt øgruppen Las Chafarinas (øerne Congreso, Isabel II og Rey), med en samlet overflade på 1km2 og en befolkning på 191 i 1982.

Den spanske regering gav i 1994 Melilla autonomi. Områdets borgerråd blev erstattet af en valgt forsamling som i andre spanske autonome områder. Skridtet blev kritiseret af Marokkos regering.

Melilla modtog i 2000 16,5% af de samlede spanske bloktilskud, der gives til underviklede regioner af Spanien.

Efter terroraktionerne 11. september 2001 er Melillas rolle som EU's forpost mod Afrika blevet forstærket. Skarpt bevæbnet grænsepoliti patruljerer døgnet rundt langs den mur, der er EU's yderste forpost mod Afrika.

I juni debatterede man i det åbne spanske universitet narkohandel og indvandring, for en stor del af narkoen og indvandringen til den iberiske halvø og resten af Europa stammer fra Melilla. Endvidere diskuteredes juridiske reformer, der vil være nødvendige for at dæmme op for problemerne.

Siden 2010 er den muslimske hellgdag Eid al-Adha blevet markeret som officiel helligdag i både Ceuta og Melilla.

I december 2013 forsøgte 250 afrikanske flygtninge at svømme omkring afspærringerne fra Marokko til Ceuta. Spansk politi skød mod de svømmende med gummikugler og 11 blev dræbt.

I oktober 2014 vedtog det spanske parlament en tilføjelse til landets indvandringslov, hvorefter flygtninge der antræffes i Ceuta, Melilla eller ved grænsehegnene uden videre kan sendes retur til Marokko.

Guia del Mundo


 

Internet
Spain: Accountability urged for ‘appalling’ migrant deaths in Ceuta, Amnesty International, februar 2014
Death and summary returns at Europe’s doorstep: NGOs call on the European Commission to investigate border practices in Ceuta and Melilla, European Council on Refugees and Exiles (ECRE) februar 2014