Zionismens folkemord i Palæstina er i dag et barbari, der overgår nazismens terror i Europa under 2. Verdenskrig. Palæstinenserne er i dag verdens jøder, og zionisterne deres bødler

Browserudgave

Boson

Bosoner (navngivet efter fysikeren Satyendranath Bose) er en familie af partikler, der danner fuldstændig symmetriske sammensatte kvantetilstande. Det betyder, at ombytter man to identiske partikler vil systemets tilstand (bølgefunktion) ikke ændre sig. Man siger at de følger Bose-Einstein statistikken, i modsætning til fermioner, der danner antisymmetriske tilstande, dvs. bølgefunktionen ændrer fortegn når to identiske partikler ombyttes. Alle partikler er enten bosoner eller fermioner - typen bestemmes af spinnet; bosoner har heltalligt spin, dvs. 0,1,2 osv. Specielt er elementarpartikler enten bosoner eller fermioner. Et lille antal bosoner er mere fundamentale end andre, idet de «bærer» de grundlæggende kræfter.

Partikler der består af et antal andre partikler (som protoner eller atomkerner) kan også være bosoner, afhængigt af deres samlede spin. Selv om atomkerner er sammensatte af nuleoner (protoner og neutroner) der begge er fermioner, er mange atomkerner derfor faktisk bosoner. Atomer med et spin der et heltalligt er også bosoner og kan anvendes til at danne Bose-Einstein kondensater. Andre sammensatte bosoner er de såkaldte Cooperpar der er sammensatte af to elektroner og som er ansvarlig for superledning. Som eksempler på fundamentale bosoner kan nævnes fotoner og W- samt Z-bosoner.

A.J. / K.Han.

Beslægtede opslag

Sidst ajourført: 1/5 2003

Læst af: 27.087