Zionismens folkemord i Palæstina er i dag et barbari, der overgår nazismens terror i Europa under 2. Verdenskrig. Palæstinenserne er i dag verdens jøder, og zionisterne deres bødler

Browserudgave

Sanger, Margaret

Margaret Sanger
Margaret Sanger

Sanger (1880-1966), nordamerikansk sygeplejer, forkæmper for præventionsoplysning. Margaret Sanger, født Higgins var gift med William Sanger og mor til tre børn. Efter at have været mor og husmor i tolv år, tog hun arbejde som sundhedsplejerske i New Yorks slum. Der så hun på nært hold de forfærdelige lidelser, som de for mange og hyppige svangerskaber påførte de fattige kvinder og deres børn, og blev overbevist om at præventionsoplysning var nødvendig - også som led i kampen mod fattigdommen.

At give denne form for oplysning var forbudt ved lov, men Sanger besluttede sig til at bryde loven, til den blev ophævet. I sin årelange kampagne brugte hun det mere forsigtige udtryk «fødselskontrol», som hun selv havde fundet på, og lagde vægt på ordentlig afstand mellem hver fødsel. Alligevel mødte hun stor modstand. En tid udgav hun bladet Woman Rebel, som blev beslaglagt af postvæsenet, da Sanger brugte det til at foreslå, at fødselskontrol skulle tillades. I 1914 blev hun tiltalt før at have trykt obskøne oplysninger, men undgik arrestation ved at rejse til Europa, hvor hun tilbragte et år med at studere præventionsmetoder og offentlige familieplanlægningsklinikker.

I 1916 startede hun og hendes søster Ethel Byrne den første klinik for fødselskontrol i USA. Efter få ugers drift blev begge arresteret og dømt til en måneds fængsel, Ethel Byrnes sultestrejke i fængslet skabte stor offentlig opmærksomhed. De følgende år fik sagen stigende stilslutning. I 1921 blev den første nordamerikanske konference om fødselskontrol holdt, og fire år senere blev bevægelsen international. Først i 1937 blev det fuldt tilladt efter nordamerikansk lov for læger at give oplysning om fødselskontrol. I sine sidste år gjorde Sanger sig bemærket som en stor reformator - også internationalt - efter at hun i årevis havde måttet tåle kritik fra mange hold. Blandt andet fra socialistiske kammerater.

S.Ny.

Beslægtede opslag

Originalopslag fra pax Leksikon (1978-82)

Læst af: 26.848