Kategorier dette opslag er registreret under:
Personer  .  Mænd
Verden  .  Caribien  .  Cuba
Arbejde  .  Kultur  .  Litteratur
   .  Politisk  .  Politiker
DatoOpdatering
Indhold
Diskussionsforum
Send
Sidst ajourført: 24/9 2003
Læst af: 24.538
: :
Martí, José
Left
Rocks
2024-07-15 15:50

Zionismens folkemord i Palæstina er i dag et barbari, der overgår nazismens terror i Europa under 2. Verdenskrig. Palæstinenserne er i dag verdens jøder, og zionisterne deres bødler

José Martí
José Martí

José Martí (1853 - 1895), cubansk forfatter og politiker. Han anses for det frie Cubas fader pga. sin fremtrædende rolle i kampen for Cubas afkolonisering fra Spanien, og i sit arbejde for at afsløre USA's slet skjulte interesse i at underlægge sig det nye land.

Martí skrev i 1882 Ismaelillo, der var en samling digte tilegnet hans søn. Den blev i 1885 fulgt af Amistad funesta og i 1891 af Versos sencillos. Han var en af de mest fremtrædende repræsentanter for den cubanske litteratur i det 19. århundrede, som forløber for modernismen. Han er karakteriseret ved sin enkle og flydende stil og ved sine personlige og intense portrætter.

Han spiller fortsat en central rolle i Cuba som ikon for kampen mod USA imperialismen, og Cubas forfatning fra 1976 rummer en af Martís centrale sætninger: «Jeg ønsker, at vor lands grundlov skal blive cubanernes bidrag til hele menneskehedens værdighed».

A.C.T.

Internet

José Martí biografi (spansk)
José Martí biografi (engelsk)
José Martí WEB site (spansk)