Kategorier dette opslag er registreret under:
Verden  .  Europa  .  Frankrig
Organisation  .  Bevægelser  .  Parti
Ideologi  .  Socialistisk  .  Revolutionær  .  Kommunisme
DatoOpdatering
Indhold
Diskussionsforum
Send
Sidst ajourført: 1/5 2001
Ansvarlig redaktion: Arbejderhistorie
Læst af: 28.868
: :
Lutte Ouvrière
Left
Rocks
2023-08-23 05:16

Arlette Laguiller

Arlette Laguiller, LO's talskvinde siden 1973

Det franske parti Lutte Ouvrière (Arbejderkamp, LO) blev stiftet i juni 1968 omkring ugeavisen af samme navn. LO kalder sig kommunistisk, «i den forstand ordet blev anvendt af Kommunistisk Internationales grundlæggere som Lenin og Trotskij», og har altid fordømt «de regimer, der har været en karikatur af socialismen».

LO's talsperson har siden 1973 været Arlette Laguiller. Hun har stillet op ved præsidentvalgene siden 1974, da hun blev kendt som en af lederne af en stor bankstrejke.

LO satser på arbejderklassen og er foruden valgkampagnerne primært aktiv i arbejdskampe. Derimod ses LO sjældent i forbindelse med andre bevægelser såsom antiracisme, miljøkampe, studenterkampe mv. Af sikkerhedsmæssige årsager for bl.a. at hindre infiltration fra statsmagtens side er organisationen meget tillukket

Ved landsdækkende valg har LO normalt fået 2-3 % af stemmerne, men ved sidste præsidentvalg i 1995 opnåede Arlette Laguiller 5,3 % af stemmerne, og ved regionalvalgene i 1998 høstede Lutte Ouvrière 4,5 %. Partiet besluttede i 1998 at indgå i et valgsamarbejde med det trotskistiske LCR.

B.V.

Internet:
http://www.worldnet.fr/~lo~uci