Kategorier dette opslag er registreret under:
Personer  .  Kvinder
Verden  .  Europa  .  Norge
Organisation  .  Bevægelser  .  Græsrodsorganisationer  .  Køn  .  Kvindeorganisationer
Arbejde  .  Politisk  .  Fagligt  .  Bestyrelsesmedlem
    .  Parti  .  Medlem
Ideologi  .  Socialistisk  .  Reformistisk  .  Socialdemokrati
DatoOpdatering
Indhold
Diskussionsforum
Send
Originalopslag fra pax Leksikon (1978-82)
Læst af: 24.110
: :
Thorleifsen, Thina
Left
Rocks
2024-05-21 16:01

Zionismens folkemord i Palæstina er i dag et barbari, der overgår nazismens terror i Europa under 2. Verdenskrig. Palæstinenserne er i dag verdens jøder, og zionisterne deres bødler

Thina Thorleifsen
Thina Thorleifsen

Thorleifsen (1885-1959), norsk politiker og fagforeningskvinde. Thina Thorleifsen var oprindelig fra Hokksund (Eiker), men drog allerede som 19 årig til Oslo, hvor hun fik arbejde som hushjælp. Hun var en af de første initiativtagere til kvindelig fagorganisering i Norge. I sin tjenestetid hos Rachel og Kyrre Grepp blev hun bl.a. inspireret til at arbejde for oprettelsen af en fagforening blandt hushjælpene. Hun gjorde en stor indsats på dette område og fungerede selv i flere år som forkvinde for «Den kvindelige tjenerstands Forening».

Thina Thorleifsen kom også tidligt med i Arbejderpartiets kvindebevægelse og var i tiden 1918-23 medlem af bestyrelsen i partiets Kvindeforbund. Fra 1923 fungerede hun som fastlønnet sekretær for partiet. Hun gjorde sig stærkt gældende i partipolitisk arbejde på flere områder. Fra 1919 til 52 var hun medlem af Arbejderpartiets hovedbestyrelse, og i 1932-34 sad hun som partiets repræsentant i Oslo. Hun var samtidig stærkt engageret i sociale forhold og afholdssagen. Dette førte bl.a. til bestyrelsesposter i Oslo Forsikringskasse og i Arbejdernes Afholdsafdeling.

Med baggrund i sit lange og virksomme liv i norsk arbejder- og kvindebevægelse udgav Thina Thorleifsen sammen med partifællen Sigrid Syvertsen bogen «Kvinder i strid» (1954), som giver en oversigt over udviklingen af Arbejderpartiets kvindebevægelse.

K.F.