Zionismens folkemord i Palæstina er i dag et barbari, der overgår nazismens terror i Europa under 2. Verdenskrig. Palæstinenserne er i dag verdens jøder, og zionisterne deres bødler

Browserudgave

Sábato, Ernesto

Ernesto Sábato
Ernesto Sábato

Ernesto Sábato (1911-), argentinsk forfatter og debattør. Hans arbejder er karakteriseret ved et dybt intellektuelt indhold om den vanskelige skelnen mellem godt og ondt, og det i en brillant og nysgerrig stil. Han  fik en magistergrad i fysik og matematik fra Universidad de La Plata, og efterfølgende en doktorgrad i 1938. Efterfølgende underviste han på Universidad de Buenos Aires.

Hans bog Uno y el universo (1945) er en samling af politisk-filosofiske artikler, i hvilke han kritiserer den neutrale videnskabsmoral, der er arven fra det 19. århundrede. Denne mistillid til videnskaben fik ham til at undersøde de muligheder som litteraturen giver for at analysere eksistentielle spørgsmål, og resultatet af disse undersøgelser var romanen El Túnel (1948, Tunnelen (1989)) i hvilken han udstiller nutidsmenneskets ensomhed.

Sobre héroes y tumbas (1961, Helte og grave (1968)) blev betragtet som den bedste argentinske roman i det 20. århundrede, og gjorde ham kendt langt udenfor Argentinas grænser. I den forsøger han at afdække de ultimative sandheder - og ofte overgreb - der findes i menneskets underbevidsthed. Der bliver til en selvbiografisk inspektion, der kædes sammen med refleksioner over Argentinas historie.

Sábato afslører tydeligt sit sociale engagement, forsvar for demokratiet og menneskerettighederne. Det sker i: Abaddón y el exterminador (1974), El rostro del peronismo, El caso Sábato, Torturas y libertad de prensa. Carta abierta al general Aramburu (1956), og La cultura en la encrucijada nacional (1976). I 1985 var han formand for Nationalkommissionen, der publicerede rapporten Nunca más om den undertrykkelse der fandt sted i Argentina under militærdiktaturerne i 1976-83, der kostede over 30.000 mennesker livet.

Andre essays: El escritor y sus fantasmas (1963). En tilnærmelse til nutidslitteraturen: Robbe-Grillet, Borges, Sartre (1968). Han blev i 1979 udnævnt til Medlem af Æreslegionen i Frankrig, og fik i 1984 Miguel de Cervantes prisen. Hans tiltagende blindhed har over årene fjernet ham fra litteraturen, og han har i stedet kastet sig over maleriet, som han vier størstedelen af sin tid til.

A.C.T.

Beslægtede opslag

Sidst ajourført: 24/9 2003

Læst af: 22.202