Zionismens folkemord i Palæstina er i dag et barbari, der overgår nazismens terror i Europa under 2. Verdenskrig. Palæstinenserne er i dag verdens jøder, og zionisterne deres bødler

Browserudgave

Congress of Industrial Organizations (CIO)

Congress of Industrial Organizations (CIO) (1935-), nordamerikansk faglig landsorganisation - sammenslutning af en række industriforbund. Organisationen blev oprettet i 1935 under navnet Committee of Industrial Organizations i de nye masseindustrier - i samarbejde med den ældre landsorganisation AFL. Det var minearbejderforbundet og dets leder John Lewis der gik i spidsen for dette arbejde. Samarbejdet mellem de to varede dog kort. Allerede i 1937 brød CIO med AFL i protest mod denne organisations forsigtigere politiske linie og ensidige interesse for de faglærtes interesser. I 1938 etablerede CIO sig som selvstændig landsorganisation under navnet Congress of Industrial Organizations.

Gennem aktiv strejkepolitik udviklede CIO sig til et stærkt forbund af specielt automobilindustriens og stålindustriens mange ufaglærte arbejdere. Herunder også afroamerikanere som AFL hidtil havde forsømt at organisere. Lewis var præsident for CIO frem til 1940, hvor han afløstes af Philip Murray (1886-1952) der sad frem til sin død. Han afløstes af Walther Reuther der indledte en forsoningsproces med AFL, der resulterede i dannelsen af forbundet AFL-CIO i 1955.

A.J.

Beslægtede opslag

Ansvarlig redaktion: Arbejderhistorie

Sidst ajourført: 1/5 2003

Læst af: 20.593