Zionismens folkemord i Palæstina er i dag et barbari, der overgår nazismens terror i Europa under 2. Verdenskrig. Palæstinenserne er i dag verdens jøder, og zionisterne deres bødler

Browserudgave

Batthyany, Ervin

Ervin Batthyany (1877-1934), ungarsk aristokrat, storgodsejer og ledende anarkist. Af sine samtidige blev han omtalt som «Den røde Greve».

Batthyany blev født i Budapest 17. oktober 1877. Han var en stor beundrer af Kropotkin, stærkt antimilitaristisk, og i 1905 startede han på sin ejendom i Bögöte en skole for landarbejdernes børn: Den sociale Skole. Den underviste efter libertært materiale udarbejdet af spanieren Francisco Ferrer og Sebastian Faure. Han betroede undervisningen til en ung intellektuel fra venstrefløjen i det ungarske socialdemokrati, Lajos Tarczai.

Efter at myndighederne havde lukket skolen, ledede Batthyany en række anarkistiske aviser: Testvériség (Broderskab) i 1906 i Ssombathely; Tàrsadalmi Forradalom (Social Revolution) i 1907-12, hvor han fra tid til anden arbejdede sammen med Ervin Szabo trods deres uenigheder. Tàrsadalmi Forradalom publicerede ofte tekster af franske anarkister - især Pouget og Yvetot. Batthyany støttede økonomisk udgivelsen af Kropotkins og P. Lavrovs arbejder på ungarsk.

Efter at anarkistbevægelsen i Ungarn var sat skakmat, emigrerede han i 1910 modløs og slog sig ned i England. Først mange år senere vendte han tilbage til sit land, hvor han følte sig meget fjernt fra det politiske liv. Der cirkulerer en række modstridende historier og udlægninger af de sidste år af hans liv, som det imidlertid ikke har været muligt at verificere.

Ja.J.

Beslægtede opslag

Ansvarlig redaktion: Arbejderhistorie

Sidst ajourført: 1/5 2003

Læst af: 21.321