Zionismens folkemord i Palæstina er i dag et barbari, der overgår nazismens terror i Europa under 2. Verdenskrig. Palæstinenserne er i dag verdens jøder, og zionisterne deres bødler

Browserudgave

Kuron, Jacek

Jacek Kuron (1934-), polsk venstrefløjspolitiker og oppositionel, født i Lwów (tidligere Polen, nu Hviderusland) 3. marts 1934.

Studerede historie ved Warzhawa Universitet 1953-57. Ekskluderet af det Forenede polske Arbejderparti (kommunistpartiet) i 1953, atter optaget i 55 for at blive smidt endelig ud i 64. I 54 dannede han de Røde Spejdere, der blev opløst i 61. Støttede reformbevægelsen på Warszhawa Universitet og arbejderrådet på Zeran Motorfabrikken i 56. I 1957-60 underviste han på Kunstakademiet i Warszhawa. Som universitetsassistent var han i 62 med til at danne en politisk debatklub sammen med Karol Modzelewski. Den blev atter lukket i 63. Dømt til 3 års fængsel for sammen med Modzelewski at skrive Et åbent brev til partiet. Arresteret 8. marts 68 og idømt 3½ års fængsel for angiveligt at have inspireret til marts optøjerne. Atter løsladt i 71. Sammen med Adam Michnik dannede han Arbejdernes Forsvarskomite (KOR) efter undertrykkelsen af arbejderne på Ursus og Radom fabrikkerne i 76. Blev voldsomt chikaneret og tilbageholdt af sikkerhedspolitiet i perioden frem til slutningen af 70’erne. Hårdt såret efter tæv i marts 79. Stiftede en række undergrundsblade som Biuletyn Informacyjny, Krytyka og Robotnik. Sammen med Michnik udviklede han oppositionens koncept og strategi for det Civile Samfund.

I sommeren 80 offentliggjorde han en bulletin om strejkerne, blev arresteret 21. august og atter løsladt 1. september. Rådgiver for Solidarnosz i Gdansk, senere Solidarnosz’ nationale Koordinationskomite (KKP) og den Nationale Komite (KK). Spillede en modererende rolle under periodens socio-økonomiske oprør, og talte som inviteret ekspert ved Solidarnosz’ første kongres. Interneret i december 81, arresteret i september 82 anklaget for konspiration mhp. at omstyrte staten. Løsladt under amnestien i 84, men umiddelbart efter atter arresteret og sat 3 måneder i fængsel.

Han var en af den polske oppositions vigtigste teoretikere og strateger, og havde især stor indflydelse i undergrundsdebatterne i starten af 80’erne. Han forlod dog tidligt sin oprindelige støtte til et folkeoprør og støttede i slutningen af 80’erne Lech Walensas kompromislinie overfor militærdiktaturet.

Som medlem af Borgerkomiteen blev han i juni 89 valgt til det polske parlament - Sejm’en - hvor han blev formand for Komiteen for Nationale Minoriteter. I august var han blandt de 3 kandidater, der blev foreslået af præsident Jaruzelski som premierminister. Som Arbejdsminister og minister for Socialpolitik september 89 til december 90 havde han alvorlige problemer med at sikre indekseringen af lønningerne og den stigende socioøkonomiske utilfredshed. Han var en af den polske oppositions centrale figurer i den 25 årige periode frem til systemskiftet i 1989.

Kuron er forfatter til en lang række bøger, hvoraf en del er oversat til engelsk.

A.J.

Beslægtede opslag

Ansvarlig redaktion: Arbejderhistorie

Sidst ajourført: 1/5 2001

Læst af: 31.288