Zionismens folkemord i Palæstina er i dag et barbari, der overgår nazismens terror i Europa under 2. Verdenskrig. Palæstinenserne er i dag verdens jøder, og zionisterne deres bødler

Browserudgave

Westinghouse

Hovedkvarter: Pennsylvania, USA

Omsætning: 13 mia. US$ (1990)

Antal ansatte:

 

Nordamerikansk producent af el-artikler. Stiftet i 1886. Dannede sammen med General Electric en patent pool i 1890'erne. Koncernen er i dag aktiv indenfor radio og TV (ejer 5 TV og 20 radiostationer), elektroniske systemer, finensielle ydelser, miljøovervågning, turbiner og generatorer.

Anvendte i 1970'erne bestikkelse for at sikre sig kontrakten på bygningen af atomkraftværk i Philippinerne. Projektet til en værdi af 2 mia. US$ blev dog aldrig gjort færdig. Protesterne i Philippinerne var for omfattende.

I 1977 blev koncernen dømt i Canada for at have konspireret med General Electric og GTE Sylvania for at hindre konkurrence indenfor fremstillingen af el-pærer.

Koncernen er eneleverandør af køleanlæg og atombrændsel til 51 af de 111 atomreaktorer i USA, 5 af 7 reaktorer i Belgien, 6 af 9 i Sydkorea og 6 af 9 i Spanien. Den står for driften af 6 statsejede oparbejdningsanlæg for atombrændsel i USA, herunder Hanford og Savannah River.

Havde i 1990 kontrakter til USA's militær for 2,2 mia. US$. Har datterselskaber i Puerto Rico, Canada, Brasilien, Australien, Irland, Barbados og Europa. Stod for moderniseringen af Ruslands flysikkerhedssystem og kraftværker der drives på fossilt brændsel i Østeuropa. I januar 1992 indgik den kontrakt med Bulgarien om design og opstart af det første lavradioaktive atom-oparbejdningsanlæg i Østeuropa - Kozloduy anlægget nord for Sofia.

I perioden 1977-90 fik det 1.338 påtaler fra USA's arbejdstilsyn OSHA for overtrædelse af arbejdsmiljølovgivningen. Kongreshøringer og interne undersøgelser har afsløret, at koncernens ansatte chikaneres for at hindre dem i at afsløre sikkerhedsproblemer i produktionen. Det gælder bl.a. 20 % af de ansatte på oparbejdningsanlægget i Hanford.

I 1985 blev Westinghouse ansatte fundet skyldige i at have svindlet med midler fra Pentagon. En rapport fra USA's rigsrevision GAO afslørede i maj 1991 andre tilfælde af svindel med militære kontrakter. Koncernen erkendte sig i 1992 skyldig i at have givet bestikkelse ifbm. en kontrakt på et kraftværk til Egypten.

Fik i 1993 en kontrakt til en værdi af 300 mio. US$ for installationen af et kommando- og kontrolsystem til de Forenede Arabiske Emiraters luftforsvar. USA's Export-Import Bank har givet 317 mio. US$ i lånegaranti for færdiggørelsen af atomreaktorer nær Temelin i Tjekkiet.

Westinghouse fusionerede i 1996 med Northrup Grumman.

A.J.

Beslægtede opslag

Sidst ajourført: 1/5 2001

Læst af: 21.339