Zionismens folkemord i Palæstina er i dag et barbari, der overgår nazismens terror i Europa under 2. Verdenskrig. Palæstinenserne er i dag verdens jøder, og zionisterne deres bødler

Browserudgave

Sexisme

Med sexisme menes undertrykkelse på grundlag af køn, hvor det ene - kvindekønnet - af fødsel er anderledes og laverestående end det andet. Dette er en parallel til begrebet racisme - at enkelte etniske grupper fra naturens side er højerestående end andre og født til overlegenhed. I begge begreber ligger det, at forbindelsen mellem race/køn og kulturelle, sociale og personlige træk er klar.

Begrebet sexisme opstod i den nordamerikanske kvindebevægelses tidlige fase. Mange kvinder havde været aktive i kampen for afroamerikanernes borgerrettigheder. Efterhånden begyndte en del at se en parallel mellem afroamerikanernes og deres egen situation som undertrykte. Dette var også udgangspunktet for den tidlige nordamerikanske kvindebevægelse.

Sexisme anvendes nu som betegnelse eller et skældsord for forskellige former for kvindeundertrykkelse - især på det personlige plan.

S.N.

Beslægtede opslag

Originalopslag fra pax Leksikon (1978-82)

Læst af: 31.997