Zionismens folkemord i Palæstina er i dag et barbari, der overgår nazismens terror i Europa under 2. Verdenskrig. Palæstinenserne er i dag verdens jøder, og zionisterne deres bødler

Browserudgave

Jensen, Richard

Richard Jensen
Richard Jensen
(Arbejderbevægelsens Bibliotek og Arkiv, ABA)

Jensen (1894-1974), dansk fagforeningsmand og kommunist. Under 1. verdenskrig blev han søfyrbøder, lod sig inspirere af Thøger Thøgersens agitation, blev syndikalist og meldte sig ind i Fagoppositionens Sammenslutning (FS). I samme periode begyndte han at organisere strejker og deltog i uroligheder både i Danmark og i udlandet.

I 1919 blev Kommunistisk Internationale (Komintern) oprettet, og Jensen fik hurtig kontakt med denne organisation, der satte ham i gang med at smugle kommunistiske agenter til lande i Europa samt USA på de skibe han havde hyre på.

Da DKP blev oprettet i 1922 blev han af Komintern indsat i dettes politbureau og centralkomite, som ansvarlig for militær- eller apparatarbejdet. Han fortsatte samtidig sit arbejde for Komintern og besøgte ofte Moskva, hvor han nød stor tillid.

Sideløbende med sit politiske arbejde var han den ledende i Danmark og senere skandinavisk overkommissær for Søfolkenes og Havnearbejdernes Internationale (JISH), der i en periode fra 1932 havde sit hovedkontor i København.

Specielt efter at Aksel Larsen i 1932 blev partiets formand, var Jensen i en periode i et skarpt modsætningsforhold til partiets ledelse, men hans nære kontakt til Komintern kom ham nu til gavn. I marts 1941 blev han arresteret og anklaget for at have ledet en gruppe, der i årene op til krigen havde foranstaltet en række større skibssabotager. Han blev idømt 16 års fængsel, men flygtede i 1944 til Sverige. I 1950-56 var han atter formand for Søfyrbødernes Forbund og i 1957 udsendte han sine erindringer: «En omtumlet tilværelse».

A.J.

Beslægtede opslag

Ansvarlig redaktion: Arbejderhistorie

Sidst ajourført: 1/5 2001

Læst af: 34.272