Zionismens folkemord i Palæstina er i dag et barbari, der overgår nazismens terror i Europa under 2. Verdenskrig. Palæstinenserne er i dag verdens jøder, og zionisterne deres bødler

Browserudgave

Håndarbejde

Håndarbejde er arbejde med hænderne i modsætning til arbejde med maskiner.

I daglig tale blev ordet anvendt om tekstilarbejde, som overvejende blev udført af kvinder - bl.a. hækling, strikning, broderi. Det er arbejde, som man ikke behøver større redskaber til, og som kan udføres hvor som helst, ofte mens man gør andre ting, hvor hænderne eller ikke blev brugt, f.eks. ser fjernsyn, hører radio eller foredrag, sidder til møde eller i et transportmiddel. Det er meget brugt i forskellige slags kvindeforeninger, og blev ofte betragtet som fordummende eller ikke særlig udviklende arbejde, som ikke krævede større teoretisk viden, jfr. udtrykket «strikkeklub». Det blev også anvendt om produktet under forarbejdning og efter at det var færdig.

I dag udføres der meget lidt håndarbejde sammenlignet med tidligere. I 1970'erne oprettedes det danske tidsskrift «Hønsestrik», der havde til formål at ændre på denne situation. «Hønsestrik» havde som målsætning at skabe respekt for strikningen som et nyttigt og skabende arbejde, for samtidig at motivere folk til at frigøre sig fra den forfladigelse af smag og fantasi, som modeindustrien skaber. Folkene bag tidsskriftet arbejdede for at gøre kvinder stolte af den strikketradition, de har bag sig, og arbejdede samtidig på at få flere mænd til at strikke.

I skolen var håndarbejde det almindelige udtryk for tekstiloplæring, men dækkede samtidig over bl.a. træsløjd. I dag anvendes istedet udtrykket formning.

A.S.

Beslægtede opslag

Originalopslag fra pax Leksikon (1978-82)

Læst af: 24.589