Kategorier dette opslag er registreret under:
Personer  .  Kvinder
Verden  .  Nordamerika  .  USA
Ideologi  .  Borgerlig  .  Konservativ
DatoOpdatering
Indhold
Diskussionsforum
Send
Sidst ajourført: 17/2 2005
Læst af: 30.565
: :
Rice, Condoleezza
Left
Rocks
2024-06-10 04:52
2024-06-09 13:28

Zionismens folkemord i Palæstina er i dag et barbari, der overgår nazismens terror i Europa under 2. Verdenskrig. Palæstinenserne er i dag verdens jøder, og zionisterne deres bødler

Condoleezza Rice

Condoleezza Rice (1954-), fremtrædende nordamerikansk neokonservativ, sikkerhedsrådgiver i George W. Bush' regering (2001-05), udenrigsminister (2005-).

Rice blev født i Birmingham, Alabama som datter af musiklæreren Angelena Rice og præsten John Rice. Begge forældre var samtidig universitetslærere. Hendes navn er en variation over det italienske musikudtryk «con dolcezza» (spil med sødme). Hun var 9 da hendes skolekammerat Denise McNair blev dræbt ved et hvidt racistisk bombeattentat mod en sort baptistkirke, 15. september 1963.

Som 15 årig startede hun med at studere musik ved University of Denver med det mål at blive koncertpianist, men undervejs fulgte hun et kursus i international politik, og dette fængede hendes interesse for Sovjetunionen og internationale relationer. I 74 fik hun en bachelor grad i politisk videnskab fra University of Denver, i 75 en mastergrad fra University of Notre Dame og i 81 en Ph.D grad. Hun har undervist i politisk videnskab ved Stanford University.

I George H.W. Bush' regering (1989-93) arbejdede hun 89-91 som direktør for afdelingen for sovjetiske og østeuropæiske anliggender under det Nationale Sikkerhedsråd. Hun gjorde så stort indtryk på præsidenten, at denne introducerede hende for Mihail Gorbachov med ordene: «det er hende der fortæller mig alt hvad jeg ved om Sovjetunionen».

Ved siden af sit universitetsjob var hun gennem 90'erne knyttet til en række større virksomheder. Blandt var hun direktør i Chevron, der navngav en olietanker efter hende. Under sin tid i Chevron virkede hun som koncernens vigtigste ekspert i spørgsmål om Kazakhstan.

Under George W. Bush' valgkampagne i 2000 fik hun 1 års orlov fra sin undervisning for at virke som Bush' rådgiver i udenrigspolitik. I december blev hun udpeget til hans sikkerhedsrågiver. Hun indgår i det neokonservative politiske netværk omkring Bush og var stærk fortaler for USA's angrebskrig mod Iraq. hun er en stærk kontroversiel politisk figur, der har splittet det afro-amerikanske samfund i USA mellem de der roser hendes position som landets første sorte nationale sikkerhedsrådgiver, og andre der betegner hende som «race-forræder» for ikke at støtte afro-amerikanske mærkesager.

Det vakte betydelig opmærksomhed da hun i marts 2004 nægtede at vidne under ed for den Nationale kommission til undersøgelse af terrorangrebene mod USA. Først efter flere ugers politisk debat accepterede det Hvide Hus at lade hende afgive forklaring under ed.

Anonyme kilder i udenrigsministeriet havde allerede i efteråret 2004 lækket til pressen, at udenrigsminister Colin Powell ville blive udskiftet, hvis Bush genvandt præsidentposten. Cheeney ønskede at fjerne den opposition overfor den neokonservative politik, der indtil da var blevet udviklet i udenrigsministeriet. Efter valgsejren meddelte Bush, at Powell ville blive udskiftet med Rice på udenrigsministerposten.

A.J.

Internet