Kategorier dette opslag er registreret under:
Verden  .  Afrika  .  Ceuta
DatoOpdatering
2015.01.18Årlig opdatering
Indhold
Diskussionsforum
Atlas
Send
Sidst ajourført: 7/2 2021
Læst af: 49.354
Verden  .  Afrika  .  Ceuta
: :
Ceuta
Left
Rocks
2024-06-17 15:21
Befolkning
ValutaEuro
Areal19 Km2
Hovedstad
Befolkningstæthed3736,8 indb./Km2    
Velkommen til Europa. EU har siden 2005 opført et hegn i Ceuta og Melilla der er Unionens koloniale forposter på det afrikanske kontinent. Formålet er at holde flygtninge ude. Hegnets højde er sidst øget til 6 meter og forsynet med barberblade i toppen, men flygtninge kravler stadig over i et forsøg på at undslippe de katastrofer den vestligt skabte globale opvarmning skaber i Afrika, og de katastrofer de vestligt skabte konflikter i Mellemøsten og Nordafrika skaber.

Ceuta er en lille spansk koloni på Marokkos nordkyst overfor Gibraltar. Klimaet er tempereret middelhavsklima med brændende varme somre og moderat kølige vintre. Nedbøren er begrænset og koncentreret til vinteren.

 

Folket: Størstedelen af befolkningen er af spansk afstamning (80%): Endvidere arabere (10%) og andre minoriteter (iflg. opgørelse fra Ceuta kommune, november 1991).

Religion: Katolsk (overvejende), islam og andre.

Sprog: Arabisk og spansk.

Regering: Den civile autoritet udøves af en delegeret fra den spanske regering. Den militære autoritet udøves af generalkommandanten. Området har en deputeret og to senatorer i Cortes - det spanske parlament. Ved valget i marts 2000 fik det spanske fascistparti Partido Popular 80% af stemmerne.

 

Erobret fra araberne af Juan de Portugal i 1415. Ceuta overgik til spansk styre i 1688 og blev bevaret på spanske hænder efter Marokkos selvstændighed i 1956. Trods mange forhandlinger som også FN's afkolonialiseringskomite og OAU har været involveret i, er havnen fortsat på spanske hænder. Udover anvendelsen som havn anvendes to tredjedele af området til militære formål.

Man mener, at i perioden 1995-99 er 3.000 afrikanere døde under forsøg på at krydse strædet mellem Afrika og Europa.

Den konstante strøm af illegale indvandrere, der fra Marokko kommer ind i Ceuta og derfra videre til Spanien, førte i 2001 til stærkere spænding mellem Madrid og Rabat. Spanien har på grænsen mellem Ceuta og Marokko bygget et omfattende system af hegn, der skal holde illegale indvandrere ude af EU. I december 2003 accepterede Marokko den spanske udlændingelov, der fastslår at mindreårige illegale indvandrere der antræffes i Spanien øjeblikkeligt sendes ud af landet.

I september 2004 tog sammenstødene med politiet til i det grænseområde der adskiller Ceuta fra Marokko. Det spanske grænsepoliti erklærede, at personer og biler i området blev forsøgt antændt og stenet. Iflg. Civilgarden (Guardia Civil) fandt sådanne aktioner dagligt og organiseret sted. Garden forberedte inddragelse af retsvæsenet i Ceuta for at håndtere udviklingen. En klage på over 700 sider indeholdt dokumentation og vidneforklaringer.

Elena Maleno fra menneskerettighedsorganisationen Al-Jaima i Tanger (i det nordlige Marokko) fordømte de systematiske krænkelser af menneskerettighederne blandt emigranterne på begge sider af grænsen. Iflg. rapporter fra Al-Jaima har den fælles undertrykkelse fra det spanske politi i Ceuta og det marokkanske militær i området forstærket krænkelserne af menneskerettighederne i området. Iflg. Maleno er det almindelig praksis, at emigranterne bliver sønderbankede, politiet skyder mod dem med gummikugler, banker dem med stænger, og der har også været tilfælde hvor emigranterne er blevet bestjålet.

Siden 2010 er den muslimske hellgdag Eid al-Adha blevet markeret som officiel helligdag i både Ceuta og Melilla.

I december 2013 forsøgte 250 afrikanske flygtninge at svømme omkring afspærringerne fra Marokko til Ceuta. Spansk politi skød mod de svømmende med gummikugler og 11 blev dræbt.

I oktober 2014 vedtog det spanske parlament en tilføjelse til landets indvandringslov, hvorefter flygtninge der antræffes i Ceuta, Melilla eller ved grænsehegnene uden videre kan sendes retur til Marokko.

USA's afgående præsident Donald Trump erklærede 10. december 2020, at han anerkendte Marokkos suverænitet over det besatte Vestsahara. Det fik Marokkos premierminister Saadeddine Othmani til at erklære, at landet ønskede at se på Ceuta og Melillas status, da de var lige så marokkanske som Vestsahara. Spanien indkaldte derfor den 21. december den marokkanske ambassadør for at få en forklaring. Selv under nedlukningen af sit præsidentembede var Trump i stand til at udløse storpolitiske forviklinger.

Guia del Mundo

 

Internet
Spain: Accountability urged for ‘appalling’ migrant deaths in Ceuta, Amnesty International, februar 2014
Death and summary returns at Europe’s doorstep: NGOs call on the European Commission to investigate border practices in Ceuta and Melilla, European Council on Refugees and Exiles (ECRE) februar 2014